#Vitamine D krijg jij genoeg binnen?

Vandaag een heel andere onderwerp namelijk vitamine D.Vooral in de winter is het belangrijk om extra vitamine D te nemen in een vorm van een voedingssupplement.
Om wat meer duidelijkheid te geven over over dit belangrijk vitamine dit artikel. 

Wat is vitamine D nou eigelijks en wat is de functie.
Het lichaam heeft vitamine D nodig voor tanden en stevige botten. Veel vitamine staan in combinatie met elkaar zo zorgt vitamine D ervoor dat calcium en fosfor uit de voeding goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden. Daarnaast is vitamine D belangrijk om osteoporose (botontkalking) op latere leeftijd te verminderen.

Vitamine D is één van de weinig vitamines die door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht via de huid opgenomen en komt in kleine hoeveelheid voor in onze voeding: vooral in vette vis  en in margarine halvarine. Alleen in de winter is zonlicht niet voldoende en is het verstandig om dit aan te vullen.
12530708_998946183518726_1670017318_n(1)

Tekort aan vitamine D
Bij volwassen en ouderen kan een vitamine d tekort op een geven moment botontkalking of spier verzwakking veroorzaken.

Teveel aan vitamine D
Bij langdurige een te hoge dosis vitamine d kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Dit komt maar zelden voor in de praktijk.

Belangrijk is dus om alles met mate binnen te krijgen. In de winter is het belangrijk om extra vitamine D binnen de krijgen, in een vorm en een voedingssupplement D3. De hoeveelheden zijn afhankelijk van huidskleur en leeftijd. De hoeveelheid voor volwassenen is 10 microgram per dag en voor ouderen boven de 70 jaar geldt 20 microgram per dag. Ouderen boven de 70 hebben over het algemeen meer vitamine D nodig ter preventie van osteoporose. Het is belangrijk om je goed te verdiepigen in vitamines teveel is ook niet goed. Wil je meer weten over de hoeveelheden en extra informatie neem dan een kijkje op voedingscentrum.nl

food, fruit, and healthy afbeelding
Bron: voedingscentrum, vitamine-info
Afbeelding: Weheartit

Krijgen jullie genoeg vitamine D binnen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s