Foodies? Wat zijn de verschillen?

Je komt tegenwoordig steeds meer verschillende ‘voedingskundige’ tegen, moeilijke woorden wat heel wat klinkt? wat houdt het nou allemaal in en waar hebben ze voor gestudeerd zijn het wel studies of cursussen? 
Wat mij tegenwoordig opvalt is dat steeds vaker bepaalde mensen zich heel snel voedingsdeskundige noemen, bekende Nederlandse die een boek hebben uitgebracht en doen alsof ze alles weten wat betreft voeding ?De een naar de andere voedingsblog komt opduiken waar adviezen worden geven waarvan in denk hmm.. oké
Vandaag wil ik de verschillen eens op een rijtje zetten, wat houdt het nu echt in..

Wat houden deze termen in gewichtsconsulent, orthomoleculaire voeding, voedingsdeskundige en diëtiste ?

goed verschil.jpg

Orthomoleculaire voeding – cursus
Het klinkt heel ingewikkeld maar het stelt niet heel veel voor. Een orthomoleculaire voeding wordt gegeven in een cursus deze duurt ongeveer 6 maanden. Het is dus geen opleiding, het niveau kun je vergelijk met mbo.
Wat is het doel van deze cursus is om meer te leren over: voedingsleer, spijsvertering en kwalen en ziektebeelden met voedingsadviezen. Na deze cursus zou je als cliënten in de praktijk voedingsadviezen kunnen geven, zo staat het vermeld op de website.

Voedingsdeskundige – cursus
Het wordt vermeld als opleiding, maar het is gewoon een cursus van maar 10 maanden, waarna je een soort van diploma krijgt. Deze cursus is gericht op voedingsleer, vitaminen, mineralen en daarnaast op voedingsadviezen en leefstijladviezen.
Op de site staat vermeld dat het op hbo niveau is, maar als ik verder kijk staat er bij toelatingseisen dat iedereen deel kan nemen, wat dan wel weer opmerkelijk is.
* deze die ik heb gevonden is een cursus, het kan voorkomen dat diëtisten zich ook voedingsdeskundige noemen.

Gewichtsconsulent – cursus 
Dit is gericht op mensen met overgewicht en voeding. Dit wordt zoals een voedingsdeskundige en orthomoleculair gegeven in een vorm van een cursus. Waar de cursist leert over voedingsleer, voedingsmiddelen, dagmenu’s. Deze cursus bestaat uit 15 schriftelijke lessen en 1 praktijkdag. Waarna er na 10 maanden een ‘diploma’ wordt gegeven.

Diëtist/ Voedingsdeskundige – hbo 4 jaar
De hbo opleiding tot diëtist, richt op alles wat met voeding te maken. Naast voeding een groot deel over ziektebeelden, om deze te behandelen is kennis nodig op het gebied van pathologie en fysiologie. Daarnaast biochemie om meer de chemische reactie in het lichaam te begrijpen. De opleiding duurt 4 jaar en je volgt een stage voor de nodige praktijkervaring.

Als je deze op een rijtje zet zijn er wel wel degelijk grote verschillen. Het grootte verschil is dat deze cursussen meer een aanvulling zijn, maar geen volledige opleiding. Het is best vreemd dat iemand na een cursus al voedingsadviezen kan geven op het gebied van ziektebeelden, terwijl er geen eens praktijkervaring is opgedaan. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in wat voor jouw belangrijks is.

Wat vinden jullie van deze verschillen, had je het verwacht?

x

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s