Voedingshypes, geloof jij het?

Tegenwoordig heeft iedereen wel een mening over voeding of beter gezegd gezonde voeding. De meeste vreemde hypes en adviezen kom naar voren. Zo een paar weken geleden ook de slechte adviezen van Green Happiness, het ergste van allemaal vind ik dat dit duo voeding en diëtetiek heeft gestudeerd, maar niks met wetenschappelijk bewijzen doet. Ze geven adviezen gebaseerd op eigen ervaringen en houden er een aantal vreemde uitspraken op naar. Het is bekend dat hun dieetboeken allerlei vitamine tekorten opleveren. Ze waren ook te gast bij RTL late night om hun zegje te doen.
wp-1460926023114.jpeg

De diëtist hoor je nooit in een gesprek op televisie, altijd zit er een voedingsdeskundige aan tafel, die lang niet alle informatie weet en geen specialist is.  Ik schreef hier al eerder een artikel over wat de verschillen zijn.

Een tijdje terug heeft ‘Zondag op Lubach‘ een video gemaakt over de voedingshype, Green Happiness op een grappige manier. Je kunt het terug kijken in deze link. Dit vond ik duidelijk en simpel uitgelegd, natuurlijk zit er meer achter.

Wat ook een hype is dat de zoveelste bekende Nederlander die een boek uitbrengt. Dieetboeken hier, adviezen daar, omdat zo zoveel zijn afgevallen weten ze opeens alles en gaan ze een boek schrijven. Een aantal voorbeelden Sonja Bakker, Rens Kroes, Ellemieke Vermolen zelf Gorden met hun boeken en weten zo opeens hoe het wel moet.Een tijd terug bracht Fajah Lourens haar boek Killerbody uit, op dit boek was veel kritiek, omdat je hongergevoel zou moeten omarmen, wat nergens ergens op slaat en wie zijn zij alleen maar Bekende Nederlands. Het zijn geen afgestudeerd diëtisten dus waarom deze mensen überhaupt geloven.

Uitspraken als weg met de slechte suiker, nee die moeten vervangen worden door natuurlijk suikers. Gluten? nee dat moet je echt schrappen dat is slecht ohja nee? Terwijl als je mensen dan vraagt ” Wat zijn gluten dan en waarom zijn ze slecht?de meesten het antwoord niet eens weten, omdat ze het ergens gelezen hebben. Was dit ook een betrouwbare bron of een blog. Daar zit natuurlijk een enorm verschil in.
Rens Kroes die afgelopen maart in opspraak kwam omdat ze klei adviseerde. Het zou volgens haar je lichaam reinigen. Het gaat allemaal wel erg ver. Dit zijn allemaal uitspraken die helemaal niet onderbouwd zijn. Geen wetenschappelijk feiten en daar begin het mee.

Voor de duidelijkheid mensen proberen tegenwoordig alleen maar consumenten te overtuigen van hun geweldige adviezen, om geld te verdienen. Om het nog niet eens te hebben over de vele voedingsblogs, waar adviezen van internet worden geplukt.  Ik schreef hier een uitgebreid artikel over: voedingsblogs, waarom je niet alles moet geloven.

Helaas volgen veel mensen het ook daadwerkelijk, want als bekende Nederland of  veel volgens op sociaal media, heb je al gauw een stukje voorsprong en kom je blijkbaar geloofwaardige over.Ik denk dat veel mensen zoekende zijn. Ik heb besloten om zo nu en dan een artikel te gaan schrijven over voeding en hoe het precies zit. Als consument zie je tegenwoordig door de bomen het bos niet meer vandaar dat ik hier wat meer over ga schrijven.

Wat vinden jullie van al die voedingshypes?

BLOGLOVIN  INSTAGRAM & FACEBOOK

Advertenties

6 gedachten over “Voedingshypes, geloof jij het?

 1. Ik vind dat je altijd kritisch moet blijven kijken naar voedingshypes en je gezonde verstand moet blijven gebruiken. TGH is laag in kcal , maar anderzijds promoten ze wel een plantaardige voedingsstijl wat op zich gezond is en goed voor het milieu. Ik heb een van hun boeken, super leuk maar soms niet praktisch en vaak te weinig. Ik eet wel plantaardig,maar dus ook gewoon een broodje pindakaas (al dan niet met pure hagelslag) omdat ik vind dat er met brood op zich niets mis is en ik geen hongergevoel wil omarmen 😉 Maar klakkeloos adviezen opvolgen omdat een BN ‘er dit zegt vind ik niet bijster intelligent. Het geeft wel aan hoe zoekend mensen zijn op t gebied van voeding.

  Liked by 1 persoon

  1. Goed om kritisch te zijn, ik denk dat je dat tegenwoordig ook echt moet zijn. Het ligt er ook aan wat voor leefwijze je hebt een goed milieu is natuurlijk erg goed, maar als ik het afweeg tegen tekorten in de voeding vind ik dat belangrijker, ik zelf ben minder positief over de Green Happiness ze komen niet geloofwaardig over met hun uitspraken en doen alsof alles verder niet gezond is.Tegenwoordig zijn mensen denk ik wel zoekenden en kiezen ze denk ik eerder iets wat andere ook volgen. Tja voeding zal altijd wel een onderwerp zijn waar veel mening over zijn 🙂

   Liked by 1 persoon

 2. Ik doe nooit mee aan voedingshypes. Ik eet gewoon wat ik lekker vind en zorg dat ik tevreden blijf met mijn gewicht en gezond blijf. Ik hou helemaal niet van al dat geneuzel van tegenwoordig.

  Like

 3. Ik vind het ook allemaal maar niets. Ik denk dat je het meeste bereikt door gewoon gezond (en niet te veel, maar ook niet te weinig) te eten en af en toe jezelf iets lekkers te gunnen. Dat lijkt me toch het beste dieet dat je kunt volgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s