Heb je multivitamines nodig?

Daar sta je dan in de winkel voor het schap van veel verschillende soorten multivitamines en specifieke vitamineren en mineralen die verkrijgbaar in bruistabletten en tabletten. Heb je het nodig? Ik merk in mijn omgeving en als ik wat rond lees dat vele een multivitaminen gebruiken. Het is makkelijk en sommige denken dat ze hierdoor minder snel ziek zullen worden. Een boost voor je gezondheid? Baat het niet schaadt het niet ?

De eerste fabel even uit de lucht halen, van een multivitaminen krijg je geen extra weerstand en in de winter moet je extra multivitamine te slikken, niet nodig. Het is alleen belangrijk om een vitamine d te gaan gebruiken, omdat er geen zonlicht meer is en er te weinig in de voeding zit.

Heb jij wel eens keken naar de bestanddelen en hoeveelheden van vitamine in een bruistablet? Hoeveel hoor je dagelijks binnen te krijgen. Het verbaast mij nog steeds dat er nog zoveel producten op de markt zijn met vitamine en mineralen. De gezondheidsclaims die gebruikt zijn die niet altijd even betrouwbaar zijn.

Een willekeurige multi-vitamine eens wat beter bekijken.

Productinformatie van een bruistablet van Kruidvat
Kruidvat Multivitaminen & Mineralen Bruistabletten zijn een bron van essentiële vitaminen en mineralen. Verhogen de weerstand en dragen bij aan een normale energiestofwisseling.

vitamine

Hoeveel heb jij nodig?
Het begint allemaal met etiketten lezen en weten hoeveel je dagelijks ongeveer binnen hoort te krijgen aan hoeveelheden vitamine en mineralen. Dit kun je op sites als voedingscentrum en vitamine info goed zien, per geslacht en leeftijd. Van sporters tot veganisten. Als voorbeeld heb ik mijn hoeveelheid bekeken. Deze staan onder in de afbeelding vrouw leeftijd 19-50 jaar

Etiketten lezen
Zie je hoeveel verschillende vitamines en mineralen één zo’n bruistablet bevat. Achter elke vitamine en mineraal staat duidelijk hoeveel het bevat en de ADH = aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geeft aan hoeveel procent je binnenkrijg van 1 bruistablet. Bij vitamine b1 mag ik 1.1 mg per dag binnen krijgen en daar achter staat 100% wat betekent dat je na deze bruistablet al voldoende hebt naast dat je in je voeding ook nog binnen krijgt.

Baat het niet schaadt het niet, is bij multivitamine niet waar, je kunt ook een teveel binnen krijgen. Bij vitamine b6 staat 1,8 mg en een adh van 125% wat al meer is dan wat je dagelijks hoort binnen te krijgen. Als je dagelijks zo’n bruistablet neemt zul je teveel binnenkrijgen. Van vitamine b6 is bekend dat een hoge inname schade kan geven en bij sommige ook blijvende schade als klachten aan het zenuwstelsel, tintelingen of gevoelloosheid. Moet je nagaan er bestaan zelf producten met een ADH van 500% de producten kunnen helaas gewoon verkocht worden en dat er enorm met de prijzen gestunt wordt vooral bij drogisten dat je 2e halve prijs is. Helaas zijn er tegenwoordig nog steeds geen strenge eisen op het gebied van deze middelen en bedrijven maakt het blijkbaar niet uit.

Wel of geen multivitamines?
Het is moeilijk hier een definitieve uitspraak over te doen, voor mensen die ziek zijn zou het handig zijn maar dat hangt weer van allerlei factoren af .Je moet altijd een afweging maken. Een gezond persoon die gevarieerd eet zal de meeste vitamines en mineralen wel binnen krijgen. Uitgezonderd  vitamine D deze heb je in de wintermaanden wel nodig in een vorm van een supplement.

Wees bewust van wat je in neemt kijk altijd even op het etiket van het middelen en ga niet dingen overnemen van anderen of wat je vaag ergens gelezen hebt.

*copyright kruidvat

Gebruiken jullie een multivitamine of iets anders?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s