Bakken | Friese Oranjekoek

Elke provincie heeft zo zijn streek producten of specialiteit en dat is hier in Friesland onder andere de Oranjekoek. Wie kent het? het is geweldig. Voor als je je misschien afvraagt waarom het de naam Oranjekoek heeft gekregen, want de bovenkant is roze. Het heeft te maken met de ingrediënt die in de oranjekoek is verwerkt en dat is sinaasappelrasp dat oranje is vandaar de naam ”Oranjekoek” hoe simpel het kan zijn.

img_0525

De ingrediënten voor Oranjekoek op een rijtje. 350 gram bloem, 30 gram boter, 200 gram lichte basterdsuiker. Water 50-75 ml.

img_0527

Voor oranjekoek hoor je officieel ook amandelspijs te maken. De grote hoeveelheid amandelen die je nodig bent en de relatief hoge prijs daar bedacht ik een budgetproef idee op en ging voor de amandelspijs van Dr. Oetker want deze koste 2,45,- en is qua smaak het zelfde.

img_0531

Je hebt trouwens niet de hele verpakking nodig anders wordt het veel te suikerig. Ik besloot de helft te gebruiken zo kun je met 1 verpakking makkelijk 2 oranjekoeken uit een bakblik van 24 cm maken.

Het opbouwen van de oranjekoek gaat als volgt. De deegbal verdeel je in 2 gelijke stukken. Deze rol je uit tot de groot van je bakblik, ik gebruikt een vierkante vorm met ronde hoeken van 24 cm.  Vervolgens kun je amandelspijs ook uitrollen en deze leg je op het deeg. Het tweede bol deeg rol je uit en leg je op de amandelspijs, zodat je een laagje deeg – amandelspijs – deeg krijgt en dit bak je in 30 minuten af op ongeveer 165 graden.

img_0534

Als de koek is afgekoeld kun je beginnen met het maken van het glazuur. Deze bestaat uit 100 gram poedersuiker en bessensap. Ik gebruikte in plaats van bessensap mijn frambozen uit de vriezer en deze laten ontdooien en vervolgens even zeven zodat je de vloeistof kunt gebruiken voor de kleur. Een natuurlijke manier met een perfect resultaat.

img_0563-kopie

De springvorm die ik gebruikte had ronde hoeken en een oranjekoek is recht qua stukken. Het is daarom handig om de randen eraf te snijden omdat deze ook iets te krokant zijn. Zo zie je de lagen beter.

img_0552-kopie

Wat is een Oranjekoek zonder slagroom en decoratie. Ik gebruikte een spuitzak en verse opgeklopte slagroom om hier toefjes van de maken. Als decoratie maakte ik gebruik van ananas die ik vooraf even heb uit laten lekken  anders trekt het in de koek.

img_0569-kopie

Het resultaat twee verschillende oranjekoeken die gedecoreerd zijn. De achterste heb ik met chocolade schaafsel gedecoreerd. Het is aan te raden om de oranjekoek een nacht ik en koelkast te bewaren de smaak komt dan nog beter tot zijn recht.

Wie is er om en gaat deze heerlijke Oranjekoek eens proberen?

 

Advertenties

11 gedachten over “Bakken | Friese Oranjekoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s