Elke provincie heeft zo zijn streek producten of specialiteit en dat is hier in Friesland onder andere de Oranjekoek. Wie kent het? het is geweldig. Voor als je je misschien afvraagt waarom het de naam Oranjekoek heeft gekregen, want de bovenkant is roze. Het heeft te maken met de ingrediënt die in de oranjekoek is verwerkt en dat is sinaasappelrasp dat oranje is vandaar de naam ”Oranjekoek” hoe simpel het kan zijn.
De ingrediënten voor Oranjekoek op een rijtje. 350 gram bloem, 30 gram boter, 200 gram lichte basterdsuiker. Water 50-75 ml.
Voor oranjekoek hoor je officieel ook amandelspijs te maken. De grote hoeveelheid amandelen die je nodig bent en de relatief hoge prijs daar bedacht ik een budgetproef idee op en ging voor de amandelspijs van Dr. Oetker want deze koste 2,45,- en is qua smaak het zelfde.
Je hebt trouwens niet de hele verpakking nodig anders wordt het veel te suikerig. Ik besloot de helft te gebruiken zo kun je met 1 verpakking makkelijk 2 oranjekoeken uit een bakblik van 24 cm maken.
Het opbouwen van de oranjekoek gaat als volgt. De deegbal verdeel je in 2 gelijke stukken. Deze rol je uit tot de groot van je bakblik, ik gebruikt een vierkante vorm met ronde hoeken van 24 cm. Vervolgens kun je amandelspijs ook uitrollen en deze leg je op het deeg. Het tweede bol deeg rol je uit en leg je op de amandelspijs, zodat je een laagje deeg – amandelspijs – deeg krijgt en dit bak je in 30 minuten af op ongeveer 165 graden.
Als de koek is afgekoeld kun je beginnen met het maken van het glazuur. Deze bestaat uit 100 gram poedersuiker en bessensap. Ik gebruikte in plaats van bessensap mijn frambozen uit de vriezer en deze laten ontdooien en vervolgens even zeven zodat je de vloeistof kunt gebruiken voor de kleur. Een natuurlijke manier met een perfect resultaat.
De springvorm die ik gebruikte had ronde hoeken en een oranjekoek is recht qua stukken. Het is daarom handig om de randen eraf te snijden omdat deze ook iets te krokant zijn. Zo zie je de lagen beter.
Wat is een Oranjekoek zonder slagroom en decoratie. Ik gebruikte een spuitzak en verse opgeklopte slagroom om hier toefjes van de maken. Als decoratie maakte ik gebruik van ananas die ik vooraf even heb uit laten lekken anders trekt het in de koek.
Het resultaat twee verschillende oranjekoeken die gedecoreerd zijn. De achterste heb ik met chocolade schaafsel gedecoreerd. Het is aan te raden om de oranjekoek een nacht ik en koelkast te bewaren de smaak komt dan nog beter tot zijn recht.
Wie is er om en gaat deze heerlijke Oranjekoek eens proberen?
Wat super leuk!! En heeeerlijk! Als ik in friesland kom, dan neem ik altijd een stukje mee naar huis. Of eten we het ergens met een kopje koffie.
Groetjes, Jeanine.
LikeGeliked door 1 persoon
Het was ook erg leuk om te maken en de smaak was heerlijk. Ah gezellig en nu kun je het zelf maken zeker een aanrader!😀
LikeGeliked door 1 persoon
Ga ik zeker een keer doen! Dank je wel voor de tip!
LikeGeliked door 1 persoon
Hmmm dit klinkt heerlijk!
LikeLike
Het is ook heerlijk zeker een aanrader 😉
LikeLike
Hier in Noord Holland heb ik daar nog nooit van gehoord. maar het ziet er echt super lekker uit! Misschien dat we dat hier ook maar is moeten gaan proberen 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Dankje, het is heel simpel en heerlijk.Wat hebben ze in Noord Holland voor een specialiteit?
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat we toch hier gewoon gaan voor de rose koeken en de stroopwafels haha!
LikeGeliked door 1 persoon
Heel erg leuk! Ziet er lekker uit! Ik woon zelf in Noord Brabant dus had er ook nog nooit van gehoord, maar ga het zeker een keer uitproberen!
LikeGeliked door 1 persoon
Dankje!
LikeGeliked door 1 persoon
Oeh! Dat ziet er wel heel erg lekker uit, ik ken het zelf helemaal niet, maar ‘ken’ het van HHB. Lijkt mij leuk om eens te proberen. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon